Страните членки на НАТО единодушно подкрепят извършените удари в Сирия. Това съобщи

...
Страните членки на НАТО единодушно подкрепят извършените удари в Сирия. Това съобщи
Коментари Харесай

Столтенберг: Всички страни от НАТО подкрепят въздушните удари по Сирия

Страните членки на НАТО единомислещо подкрепят извършените удари в Сирия. Това заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг след изключително заседание на посланиците на страните от пакта, на което Съединени американски щати, Англия и Франция са показали основанията за нанасянето на снощните удари.

По думите му, трите страни са изложили голям брой аргументи да подхващат сходни дейности в този момент. Столтенберг посочи, че следва Вашингтон, Лондон и Париж да кажат повече по този въпрос.

Снощният удар не реши всички въпроси, само че беше вярна стъпка, тъй като предотвратява последваща приложимост на химическо оръжие, уточни генералният секретар. Според него интернационалната общественост е трябвало да отговори, с цел да се избегне в допълнение утежняване на ситуацията.

Ударът нощес понижи опциите за нови набези като това в Дума и изпрати ясно обръщение за въздържане, съобщи Столтенберг. Няма военно решение на спора в Сирия, само че интернационалната общественост не може да одобри дейностите на режима в Дамаск. Ако нищо не бе направено, напъните за постигането на политическо решение щяха да бъдат подкопани, добави той.

Столтенберг посочи, че в региона на Дума работят силите на Дамаск, подкрепяни от Русия. По неговите думи " доста открити източници " са удостоверили потреблението на химическо оръжие там и това е било повече от задоволително за страните от НАТО да създадат своята оценка. Получихме доста информация, нямаме съображение да се съмняваме в оценките, сподели той.

Необходим е мощен отговор от интернационалната общественост и това видяхме нощес. Нямаше друга опция, с изключение на използването на мощ, добави Столтенберг. Той заяви, че Съединени американски щати, Англия и Франция са съобщили за предприемането на спомагателни и невоенни дейности за ограничението на опциите на сирийския режим да употребява химическо оръжие.

Генералният секретар прикани Русия да прояви отговорност и да направи нужното Сирия да взе участие в мирните договаряния в Женева.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР